3gpking

Elektromos zongora beszerzésének támogatása az Országos Horvát Önkormányzat fenntartásában működtett Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium részére

A projekt keretében egy darab elektromos zongora került beszerzésre a köznevelési intézmény részére a Hangszercsere programmal összefüggő köznevelési feladatok végrehajtására.

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma
Támogatási Szerződés azonosítószáma: 11907/2018/KOZNEVSTRAT

 

A pécsi Horvát Ház eszközbeszerzése (bútorok, infokommunikáció)

A megvalósított projekt jelentős előrelépést jelent az Országos Horvát Önkormányzat Hivatala pécsi kirendeltségének, valamint a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete feladatellátásában. Az eszközbeszerzéssel az intézmények székhelyéül/kirendeltségéül szolgáló Horvát Ház infrastrukturális szempontból megfelel a jogszabályokban meghatározott feltételeknek, valamint a 21. századi elvárásoknak. A hivatal kirendeltségén irodai bútorok, tárgyalószékek- és irodaszékek, íróasztalok, szőnyegek, valamint informatikai eszközök kerültek beszerzésre. Megvalósításra került a tudományos intézet kiemelt célja, melynek következtében berendezésre kerülhetett az előadóterem, beszerzésre kerülhettek a tudományos munkatársak kutatóhelyiségeinek bútorai, valamint a gazdasági szervezet irodabútorai, és informatikai eszközök.

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma
Támogatási Szerződés azonosítószáma: NEMZ-E-18-0004

 

Horvát köznevelési központ kialakítása Szombathelyen I. ütem (Pázmány P. krt. 28/A alatti épületkomplexum felújítása

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint tulajdonos az Országos Horvát Önkormányzat részére bocsátotta a 9700 Szombathely, Pázmány Péter krt. 28/A című, 6614/32. hrsz-ú ingatlant horvát nemzetiségi oktatási központ óvoda, általános iskola és gimnázium kialakítása, kollégium létesítésének céljából. Az ingatlan felújítatlan állapotban került átadásra az önkormányzat részére. A projekt keretében folytatódott az ingatlan rekonstrukciója és funkcionálissá tétele a köznevelési feladatok ellátása érdekében.

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma
Támogatási Szerződés azonosítószáma: NEMZ-E-18-0003

 

Zornica c. horvát katolikus folyóirat támogatása

Az 1990-ben alapított, horvát anyanyelvű hívekhez szóló vallási és kulturális tartalmú, képzőművészeti alkotásokkal gazdagon illusztrált folyóirat a Zornica nevet kapta az adventi hajnali misék horvát neve alapján. Az évente 4 alkalommal megjelenő folyóirat kapcsolódik a legnagyobb keresztény ünnepekhez, Húsvéthoz és Karácsonyhoz, a fennmaradó két szám egy nyári és egy őszi leginkább a zarándokokhoz szól. A szerkesztőség néhány éve egy stabil gárdával dolgozik, akik az aktuális írásokról, fotókról, nyomdai előkészületről és egyéb, szerkesztési feladatokról gondoskodnak, törekedve arra, hogy az olvasóközönség a már említett ünnepek előtt megkapja a lapot. A kiadvány anyanyelvet ápoló, nemzetiségi hagyományokat, nemzetiségi hovatartozást erősítő törekvése, funkciója már elismert a magyarországi horvát közösségek, valamint a szélesebb horvát olvasóközönség köreiben. A 2018-as nyári kiadás aktuális részében többek között a pozsegai püspök drávasztárai látogatásáról szól, valamint ismerteti a drávasztárai templom építőjének, Tarai Lajosnak élettörténetét. Június Jézus Szent Szívének hónapja, tisztelőinek ebben a számban egy imádságot adtunk közre. Két papi portré is helyet kapott, a már említett pozsegai püspök, illetve a Dráva-menti horvát ajkú híveket már több évtizede szolgáló Egri József portréja. A 2018-as ősz szám több oldalról is bemutatja Hercegszántót, ahol a Horvát Országos Önkormányzat ez éve zarándoklata volt, nem mentünk el az iskolakezdés és hittantanulás fontossága mellett sem. Bemutattuk Dudás Nándort, akit a pécsi püspök szülőfalujában végzett áldozatos munkájáért tüntetett ki, bemutattuk a tótszerdahelyi plébános aranymiséjét is. Közreadtunk egy igen érdekes írást, amely elemzi az alsószentmártoni kézzel írott imákat. Mate Mersics Miloradic gradistyei pap-költő halálának 90. évfordulója alkalmából esti imádság című verse is helyet kapott a számban. A temetéssel és elhunytak búcsúztatásával kapcsolatos írás a Halottak Napja ünnepét vetítette előre. Karácsony a legbensőségesebb ünnep, családi ünnepnek is mondják, ezt a legszebb, legszentebb érzést, hangulatot próbálja meg visszaadni minden esztendőben. „Ünnepet csinálni” fontosságára hívja fel a figyelmet szívünkben, családunkban, népünkben, hazánkban, a közreadott írások és fotók ezt az érzést erősítik az olvasóban. A 2019. húsvéti szám a Pasionska bastina-Passió örökség című nemzetközi rendezvényre helyezi a hangsúlyt, amely kitekintést ad Jézus szenvedésének hatására mindennapi életünkben, valamint a művészetekben. A hitoktatás fontosságára egy Baranya megyei hitoktatóval készített beszélgetés hívja fel a figyelmet. A 2019-es külön szám bérmálkozóknak szánt olvasókönyv formájában került kiadásra.

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma
Támogatási Szerződés azonosítószáma: 10145-1/2018/NEFO

Kapcsolat

Országos Horvát Önkormányzat
1089 Budapest, Bíró Lajos utca 24.
telefon:
+36 1 610 6793
önkormányzat e-mail címe:
önkormányzat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
önkormányzat elnöke: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
hivatal e-mail címe:
hivatal: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát./ Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kiemelt partnereink

HRVATSKI GLASNIK

MHTI

 RADIO CROATICA

 HMI

SHM

 

A LAP TETEJÉRE