3gpking

Hrvatski glasnik

A magyarországi horvátok hetilapja immár hat évtizede megszakítás nélkül a horvát nyelv és írás "õrzõje". Hetilapunk "Hrvatski glasnik" címmel 1991. május 2-án jelent meg elõször, s az idén ünnepeljük az önálló horvát írott sajtó 15 éves évfordulóját.

A "Hrvatski glasnik" ma az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetségének hetilapja. Szervezetileg a Croatica Kulturális, Információs és Kiadói Közhasznú Társaság keretében mûködik. Megjelenik minden csütörtökön 16 színes oldalon. Igyekszik a minket körülvevõ világ történéseire gyorsan reagálni, megfelelni olvasóink elvárásainak. A Hrvatski glasnik oldalain megjelenik a magyarországi horvátok tájnyelvi sokszínûsége, múltja, jelene és jövõje.

A szerkesztõség szervezeti felépítése:

Fõszerkesztõ: Blazsetin Branka

Újságírók: Horváth Tímea, Blazsetin Bernadett és Balatinácz István.

A szerkesztõség az újság információs szerepe mellett különös figyelmet szentel az alábbi témaköröknek:

  1. gyermek és ifjúsági melléklet
  2. a magyarországi horvátok kulturális öröksége
  3. hitéletnek
  4. a horvát nyelv ápolása és a horvát nyelvjárások megõrzése

A harmadik évezred küszöbén és az információs forradalom korszakában a hetilap a horvát közösség életében információs bázisnak számít, "a horvát írott szó oázisa Magyarországon".

Hrvatski glasnik

Zornica horvát katolikus folyóirat

Az 1990-ben alapított, horvát anyanyelvű hívekhez szóló vallási és kulturális tartalmú, képzőművészeti alkotásokkal gazdagon illusztrált folyóirat a Zornica nevet kapta az adventi hajnali misék horvát neve alapján. Az évente 4 alkalommal megjelenő folyóirat kapcsolódik a legnagyobb keresztény ünnepekhez, Húsvéthoz és Karácsonyhoz, a fennmaradó két szám egy nyári és egy őszi leginkább a zarándokokhoz szól. A szerkesztőség néhány éve egy stabil gárdával dolgozik, akik az aktuális írásokról, fotókról, nyomdai előkészületről és egyéb, szerkesztési feladatokról gondoskodnak, törekedve arra, hogy az olvasóközönség a már említett ünnepek előtt megkapja a lapot. A kiadvány anyanyelvet ápoló, nemzetiségi hagyományokat, nemzetiségi hovatartozást erősítő törekvése, funkciója már elismert a magyarországi horvát közösségek, valamint a szélesebb horvát olvasóközönség köreiben.

Kapcsolat

Országos Horvát Önkormányzat
1089 Budapest, Bíró Lajos utca 24.
telefon:
+36 1 610 6793
önkormányzat e-mail címe:
önkormányzat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
önkormányzat elnöke: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
hivatal e-mail címe:
hivatal: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát./ Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kiemelt partnereink

HRVATSKI GLASNIK

MHTI

 RADIO CROATICA

 HMI

SHM

 

A LAP TETEJÉRE