3gpking

Az előttünk álló könyv minden nyelvész számára kitüntetett jelentőséggel bír, de legfőképp a mura-menti horvátok számára, akik a már megjelent szótár mellé most részletes monográfiát kapnak kézhez. A kötetnek határtalan identitásmegőrző és összetartó ereje lehet a közösségen belül, ugyanakkor új témák keresésére is ösztönözhet, és módszertani megoldások kiapadhatatlan forrása lehet a kontrasztív nyelvtan oktatásában a mura-menti horvát általános iskolában.

 

Tisztában vagyunk azzal, hogy a mura-menti horvátok minden generációjával a kaj nyelvjárás („kajkavština“) helyzete egyre rosszabb (egyesek szerint kilátástalan), azonban az ilyen jellegű könyvek megjelenésével ez a folyamat jelentősen lelassítható. Ezért köszönettel tartozunk Rácz Erikának felbecsülhetetlen kitartásáért és bátorságáért, amiért ilyen kivételesen összetett kutatásba kezdett bele. Szerencsések azok a települések és közösségek, ahol olyan emberek élnek, mint Rácz Erika, mert munkájának köszönhetően megjegyzi őket a történelem, míg mások kérlelhetetlenül feledésbe merülnek.

dr. Đuro Blažeka

Oldalak száma: 313
Kötés: puha kötés
Kiadás éve: 2012.
Kiadó: Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete
ISBN: 978-963-88818-8-5
Ár: 2.000 HUF

Kapcsolat

Országos Horvát Önkormányzat
1089 Budapest, Bíró Lajos utca 24.
telefon:
+36-1/ 303-6093; +36-1/ 303-6094; +36-1/ 219-0827
önkormányzat e-mail címe:
önkormányzat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
önkormányzat elnöke: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
hivatal e-mail címe:
hivatal: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát./ Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiemelt partnereink

HRVATSKI GLASNIK

MHTI

 RADIO CROATICA

 HMI

SHM

A LAP TETEJÉRE