Nyomtatás

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának székházában 2012-ben megtartott XI. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia után egy évvel látott napvilágot az ott elhangzott előadások írásos változatait közlő kötet. A 38 tanulmányt közlő, több mint 600 oldalas kiadvány is jelzi a konferencia jelentőségét.


A kiadványban szereplő tanulmányok több tudományos területet ölelnek fel, de meghatározó csoportot alkotnak a konferencián állandó jelleggel megjelenő horvát nyelv- és irodalomtudományi témák.

A konferencia céljainak megfelelően és helyszínéből fakadóan évről évre kiemelt szerepet kapnak a magyarországi horvátokkal foglalkozó nyelv-, irodalom-, történettudományi, néprajzi stb. tanulmányok. A 2012-ben megrendezett konferencia egyik kiemelt témája a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Pécsi Horvát Színház volt. Az MHTI és a szabadkai Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete együttműködésének köszönhetően a konferencián külön szekció foglalkozott néhány, a bunyevác-horvátokat érintő problémával. A szekcióban elhangzott előadások a kötet külön fejezetét képezik. A konferencia szervezői és a tanulmánykötet szerkesztői köszönetet mondanak minden résztvevőnek és szerzőnek, hiszen közreműködésükkel, részvételükkel és munkájukkal nagyban hozzájárultak a magyarországi kroatisztika jövőbeni fennmaradásához.
A kötet megjelenését az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatta.

Oldalak száma: 617
Kötés: puha kötés
Kiadás éve: 2013.
Kiadó: Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete
ISBN: 978-963-88818-9-2
Ár: 2000 HUF