3gpking

székhely: 9734 Peresznye, Hunyadi János utca 19.
igazgató: Dr. Handler András
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyarországi horvátok egyház- és vallástörténetét bemutató állandó kiállítás. Gyűjtőköre kiterjed a magyarországi horvát közösség egyházi és vallástörténeti tárgyi, írásos, képi, mozgóképi és hangzó emlékeire, és ezek dokumentációjára. Feladata a gyűjtőkörébe tartozó egyház és vallástörténeti javak (tárgyi, képi, írásos, hang- és egyéb forrásanyag) és az ehhez kapcsolódó értékekkel bíró információk felkutatása, gyűjtése, őrzése, szakszerű nyilvántartása, kezelése, állagmegóvása, védelme, valamint bemutatása. Az állandó és időszaki kiállításokkal, valamint a hozzájuk kapcsolódó közösségi programokkal, rendezvényekkel – a minél szélesebb körű hozzáférés érdekében – szolgálni a társadalom művelődését és segíteni a horvát nemzetiségi identitás megőrzését. Gyűjtőköréhez kapcsolódóan olvasóterem működtetése.

 

A gyűjteményt Dumovits István gradistyei horvát plébános adományozta az Országos Horvát Önkormányzatnak. Plébános úr, évtizedeken keresztül végzi Horvátzsidány, Und, Ólmód és Peresznye községek lelkészi szolgálatait. Hivatása közben nem csak a hívők lelki életéről gondoskodik, hanem az itt élő gradistyei horvátok tárgyi kultúrájának megőrzéséről is. A gyűjteményben fellelhető tárgyi emlékek az emberek mindennapi életéhez kapcsolódnak és üzennek arról, hogy az itt élő horvátoknak, sikerült megőrizniük nemzeti identitásukat, kulturális értékeiket és hitüket, az elmúlt századok történelmi viharai ellenére is.

A Tisztelt Múzeumlátogató, a kiállított értékek megtekintése során, megcsodálhatja az értékes fafaragásokat, ősi fakereszteket, aranyozott feszületeket, rózsafüzéreket, régi fotógráfiákat, muzeális értékű ikonokat, továbbá a horvát, magyar, latin és német nyelvű XVI.- XVII. és XVIII. századi írásos dokumentumokat, könyveket és imakönyveket. A múzeum leggazdagabb és legértékesebb része, a nyelvészek igazi kincsestárát képezi.

Az Országos Horvát Önkormányzat, a nemes szívű Dumovits István atyától kapott gyűjteménnyel, megalapozta a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteményét. Munkánk során fontosnak tartjuk a magyarországi horvátok kulturális örökségének feltárását, megőrzését, rendszerezését és bemutatását. A gyűjtemény, tudományos és kulturális szerepe mellett, reményeink szerint értéke és a magyar-osztrák határ közelsége miatt, idővel idegenforgalmi jelentőségre is szert fog tenni.

Kapcsolat

Országos Horvát Önkormányzat
1089 Budapest, Bíró Lajos utca 24.
telefon:
+36-1/ 303-6093; +36-1/ 303-6094; +36-1/ 219-0827
önkormányzat e-mail címe:
önkormányzat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
önkormányzat elnöke: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
hivatal e-mail címe:
hivatal: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát./ Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiemelt partnereink

HRVATSKI GLASNIK

MHTI

 RADIO CROATICA

 HMI

SHM

A LAP TETEJÉRE