Ispis

A gyűjteményt Dumovits István gradistyei horvát plébános adományozta az Országos Horvát Önkormányzatnak. Plébános úr, évtizedeken keresztül végzi Horvátzsidány, Und, Ólmód és Peresznye községek lelkészi szolgálatait. Hivatása közben nem csak a hívők lelki életéről gondoskodik, hanem az itt élő gradistyei horvátok tárgyi kultúrájának megőrzéséről is. A gyűjteményben fellelhető tárgyi emlékek az emberek mindennapi életéhez kapcsolódnak és üzennek arról, hogy az itt élő horvátoknak, sikerült megőrizniük nemzeti identitásukat, kulturális értékeiket és hitüket, az elmúlt századok történelmi viharai ellenére is.

A Tisztelt Múzeumlátogató, a kiállított értékek megtekintése során, megcsodálhatja az értékes fafaragásokat, ősi fakereszteket, aranyozott feszületeket, rózsafüzéreket, régi fotógráfiákat, muzeális értékű ikonokat, továbbá a horvát, magyar, latin és német nyelvű XVI.- XVII. és XVIII. századi írásos dokumentumokat, könyveket és imakönyveket. A múzeum leggazdagabb és legértékesebb része, a nyelvészek igazi kincsestárát képezi.

Az Országos Horvát Önkormányzat, a nemes szívű Dumovits István atyától kapott gyűjteménnyel, megalapozta a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteményét. Munkánk során fontosnak tartjuk a magyarországi horvátok kulturális örökségének feltárását, megőrzését, rendszerezését és bemutatását. A gyűjtemény, tudományos és kulturális szerepe mellett, reményeink szerint értéke és a magyar-osztrák határ közelsége miatt, idővel idegenforgalmi jelentőségre is szert fog tenni.

bővebben...