3gpking

A gyűjteményben közölt Josip Gujaš Džuretin versek 1967. és 1980. között jelentek meg a Narodne novine hetilap és a Narodni kalendar oldalain. Olyan versekről van szó, amelyek nem szerepelnek az U kolo (1969) c. antológiában, valamint a költő két, eddig megjelent gyűjteményében: Povratak u Podravinu (1977) és Iverje/Forgácsok (1991). A versek időrendi sorrendben, változtatások nélkül, a fenti forrásokban található formában kerültek közlésre.

 

Josip Gujaš Džuretin (magyarul Gulyás József, Martinci/Felsőszentmárton, 1936. december 23. - Budimpešta/Budapest, 1976. május 1.) író, történész. 1955-ben érettségizett a szigetvári „Zrínyi Miklós” Gimnáziumban, egyetemi tanulmányit a szegedi és pécsi Tanítóképző Főiskolákon kezdte meg, majd a budapesti „Eötvös Lóránd” Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, történelemből és „szerbhorvát nyelvből és jugoszláv irodalomból” szerzett diplomát 1961-ben. Négy évvel később ugyanitt doktorált „Erőszakos magyarosítás Európában és Magyarországon” című dolgozatával. 1961. és 1967. között a budapesti Szerbhorvát gimnáziumban dolgozott. Gyenge egészségi állapota miatt 1970-ben nyugdíjazzák. Hosszan tartó szenvedés után hunyt el, sírja szülőfalujában található.
Versei több magyarországi és horvátországi antológiában is szerepelnek.

Oldalszám: 190
Kötés: kemény kötés
Kiadás éve: 2012.
Kiadó: Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete
ISBN: 978-963-88818-3-0
Ár: 2500 HUF

Kapcsolat

Országos Horvát Önkormányzat
1089 Budapest, Bíró Lajos utca 24.
telefon:
+36 1 610 6793
önkormányzat e-mail címe:
önkormányzat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
önkormányzat elnöke: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
hivatal e-mail címe:
hivatal: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát./ Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiemelt partnereink

HRVATSKI GLASNIK

MHTI

 RADIO CROATICA

 HMI

SHM

A LAP TETEJÉRE