3gpking

MHTI kiadványok

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának székházában 2012-ben megtartott XI. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia után egy évvel látott napvilágot az ott elhangzott előadások írásos változatait közlő kötet. A 38 tanulmányt közlő, több mint 600 oldalas kiadvány is jelzi a konferencia jelentőségét.


A kiadványban szereplő tanulmányok több tudományos területet ölelnek fel, de meghatározó csoportot alkotnak a konferencián állandó jelleggel megjelenő horvát nyelv- és irodalomtudományi témák.

Az előttünk álló könyv minden nyelvész számára kitüntetett jelentőséggel bír, de legfőképp a mura-menti horvátok számára, akik a már megjelent szótár mellé most részletes monográfiát kapnak kézhez. A kötetnek határtalan identitásmegőrző és összetartó ereje lehet a közösségen belül, ugyanakkor új témák keresésére is ösztönözhet, és módszertani megoldások kiapadhatatlan forrása lehet a kontrasztív nyelvtan oktatásában a mura-menti horvát általános iskolában.

Íme, előttünk áll a 2010. október 21-22. között, az MTA Pécsi Területi Bizottságának székházában megrendezett jubileumi X. Nemzetközi Kroatisztikai Konferencia tanulmánykötete, borítóján a tudás almájának szimbólumával. Elegendő kézhez venni az eddigi 11 konferencia programfüzetét és megállapíthatjuk, hogy a pécsi kroatisztikai konferencián számos visszatérő téma jelenik meg.

Tomislav Žigmanov Izazovi c. könyve segítséget nyújt abban, hogyan közelítsünk, miképpen olvassuk és értelmezzük a szigorúan vett Horvátország adminisztratív határain kívül keletkező horvát irodalmat is. A három fejezetre felosztott kötet a szerző által az utóbbi 10 évben kiadott tanulmányokból, értekezésekből, esszékből és kritikákból áll.

Kapcsolat

Országos Horvát Önkormányzat
1089 Budapest, Bíró Lajos utca 24.
telefon:
+36 1 610 6793
önkormányzat e-mail címe:
önkormányzat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
önkormányzat elnöke: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
hivatal e-mail címe:
hivatal: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát./ Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kiemelt partnereink

HRVATSKI GLASNIK

MHTI

 RADIO CROATICA

 HMI

SHM

 

A LAP TETEJÉRE